субота, 26. октобар 2013.

Заједница људи као алтернатива капитализму

Заједница није апстрактна појава, она је изнад човека, састоји се од малих, локалних односа. Као део овог односа, постоје природна удружења и односи друштвених јединица које чине основу за хармонично друштво. Ова природна удружења и друштвене јединице се формирају у породици, заједници и нацији . Национална свест се може посматрати као колективно осећање и историјско наслеђе предака. Она је чврсто укорењена у заједничком језику, као и у психолошкој природи човека. Свака нација се може посматрати као део човечанства, и као независна, природна заједница. Народ и заједнице које се формирају постепено на одређеном региону су постали синоним за термин - нација.

Народ је природно органско друштво, настао када државе још нису ни постојале. Држава често замењује солидарност слободу и националну свест у државни систем и "законе" чија је социјална политика погубна за нацију, а идеална за капиталисте и бирократе. Једини начин да се превазиђе овај систем је раст праве природне структуре која постоји у облику породичних и традиционалних заједница.

Дакле, наш главни непријатељ је глобализам, отуђеност, материјализам. Овакав систем не може да доведе до "напретка човечанства", jер човечанство може постојати само ако постоје нације. Материјалистичка, хладна логика се налази у корену две идеологије: капитализму и комунизму, који су суштина тоталитарног менталитета. Алтернатива би требалo да буде стварање, уместо уништавања - Стварање потпуно новог духа.

То се може створити само кроз изградњу међусобних економских заједница, задруга, као и у буђењу националне свести, као одговор капитализму и глобализму. Данас су социјалне разлике веће него икад, култура и идентитет нација су под агресивним ударом глобалистичких компанија, Холивуда, Мек Доналдса и других елемената модерне културе. Упркос свему томе, постоји жеља људи да знају свој идентитет, корене, културу, историју, прошлост. У свету глобализације, национална свест постаје све важнија. Систем не нуди решење, већ је део проблема, директно учествује у глобализацији, подстицањем све веће имиграције у европске земље, и уништавајући мала газдинства у корист крупног међународног капитала.

Сами за себе, независно од система, морамо начинити прве кораке у стварању и оживљавању наше природне заједнице.

0% мржња - 100% идентитет

Нема коментара:

Постави коментар