уторак, 30. април 2013.

ACN/AKN



ПОЗИВ НА СКУП НАЦИОНАЛНИХ АНТИ-КАПИТАЛИСТИЧКИХ БОРАЦА

У 2013. цела Европа, укључујући и цело човечанство, је суочена са једним крајње опасним непријатељем, тоталитарним капитализмом. Многе земље су већ изгубљене, а многима је и суђено да пропадну. Ми знамо колико су те последице озбиљне по народ и њихово окружење.

Коров капитализма је укорењен у Европи. Похлепа, растуће сиромаштво, хипотеке и незапосленост, политичка корупција и експлоатација су свуда.
То није, „криза“, као што говоре! Ово је наша реалност. Капитализам је систем робовласништва.
То је систематски пројекат експлоатације земљишта и људи због финансијске добити мале групе „елите“.

Наша борба против капитализма није почела јуче, али је јасно, дакле, да је време да се преиспита традиционална стратегија и тактика, када је у питању супростављање модерној капиталистичкој-диктаторској држави.

Морамо користити различите тактике и места. И изолацију и сепарацију од већ постојеће политичке реалности. Ми морамо, пре свега, да се фокусирамо на интернационалне скупове, размене и поделе праксе за очвршћивање наше борбе!

Из свих ових разлога и после доброг времена колективних дискусија и анализа, учесници антикапиталистичког скупа у Милану, 3. децембра, окупили су се, у колективну неформалну групацију звану ACN/AKN.

Овај колектив није јак, али у мноштву гласова он може бити образац да се направи веза између локалне борбе и глобалне борбе против капитализма!

ACN/AKN ПОЛИТИЧКА ИЗЈАВА

ACN/AKN (Anti-Capitalist Network) је покушај повезивања националистичких анти-капиталистичких покрета широм Европе. То је заједничка иницијатива, појединаца, група и покрета који траже начине и средства за супротстављање диктатури капиталистичког система и нео-либералне глобализације.

ACN/AKN није права група или партија, али ту је напор да се повежу децентрализоване политичке акције у заједнички циљ и зато нема лидере и вође. ACN/AKN не може, и нема заједничку политику, осим пет заједничких тачака:

1. Врло јасно одбијање капитализма, империјализма и глобализације; наши народи треба да одбију све трговинске споразуме, институције и владе, које промовишу деструктивну глобализацију.

2. Одбацивање свих облика система експлоатације, доминације и профита.Одбијање капиталистичког конфоризма који омогућава псеудо културне стандарде као конзумеризам и „друштвених обавеза“ који контролишу свакодневни живот. Ми прихватамо пуно достојанство свих људи, животне средине и свих живих бића.

3. Потребно је да каналишемо распростањен бес у активизам, а не у оставке. Треба нам мирна пропаганда и контра информационе акције. Микс концепата, пракси и решења и стварање истинске алтернативе уместо данашње ружне структуре привредног и друштвеног живота. Покажимо да је отпор још жив и да је другачије размишљање могуће!

4. Позив на директну акцију протеста (на пример против затварања фабрике или прековременог рада) Солидарност и демонстрације, грађанско непокоравање и подршка борбама социјалних покрета. Залагање за облике отпора који омогућавају поштовање живота и права угњетених народа, као и изградња националних и локалних простора и отпор глобалном капитализму.

5. Организациона филозофија са концептима базираним на пуној децентрализацији и аутономији.

Почетак отпора и побуне. Видимо се на фронту!




Нема коментара:

Постави коментар